Зять запитав, де ми гуляли, та чи щось купували. А післятого записав все у спеціальний записник, навіть каву та жуйки. Донька була переконливою, але для мене все одно то було дивиною

Коли видавала свою доньку заміж дуже хвилювалася, адже не знала який зять. Хотілося, щоб був гарним господарем, бо ж теперішня молодь живе одним днем. Між моєю Каріною та Юрієм величенька різниця у віці, одинадцять років, це мені вселяло надію.

Після весілля молода сім’я переїхала жити у столицю, там зятю запропонували хорошу посаду. Там вони орендували житло, обоє працювали. Я ж маючи хорошу пенсію, та ще земельний пай у селі хотіла їм допомогти. Рік відкладала з пенсії, а ще продала пай, тож маючи гроші вирішила їх провідати. Бо до того вони до мене приїздили, а до них ні.

Діти мене зустріли радо. Донечка моя літає щаслива, видно, що в сім’ї їй добре. А де добре дитині, то й матір щаслива. Я бачила, що вони не бідують, що гарно вбрані, гарно стіл накритий. За першою ж вечерею я подарувала дітям гроші. Вони щиро подякували, зять взяв гроші та сказав, що йде запише в “доходи”. Я перепитала доньку, що то означає, вона просто відмахнулася, “Та в блокнот запише”. Я більше не питала, бо ж були теми цікавіші.

Наступного дня був у Каріни вихідний і ми пішли погуляти, зайшли в магазини, дещо купили. Повернулися додому, приготували смачну вечерю. Після роботи зять першим ділом запитав, де ми гуляли, та чи щось купували. Моя донечка сказала, що день провели добре, а чеки стоять у його блокноті. Поки ми накривали стіл, мій зять сидів і старанно переписував все з чеків у блокнот. Для мене це було дивиною, я вирішила прямо запитати, що це він підраховує. Юра мені пояснив, що так вони з Каріною контролюють витрати, в кінці місяця підраховують, так можна добре зекономити.
Я не розпитувала далі, але закралася неприємна думка, що зять контролює все, та можливо якось обмежує мою доньку. Хоча Карина виглядає щасливою, можливо не хоче мені говорити. Коли до зятя хтось зателефонував, я швидко запитала доньку за свої підозри. Карина засміялася, сказала, що ніхто її не обмежує. А такий спосіб вести облік Юрій звик ще до весілля, а вона не проти. Донька була переконливою, але для мене все одно то було дивиною.

Наступного дня донька і зять пішли на роботу. Я до обіду трималася, а тоді не витримала і заглянула в той записник. Там в стовпці виписано все, що вони витрачають щодня. Написане число місяця і вписаний товар та його ціна, навіть кава та жуйки. А в кінці попередніх місяців було все підраховано, на хліб скільки то, на цукор витрачено стільки то, все – бензин, комунальні, до найменшої дрібниці все записано. Є ще кілька листків розграфлених, там записано дохід грошей, навіть мої подаровані вже вписані, а ще записані скільки розтрачено і скільки зекономлено. Люди добрі, та, як на мене то жах. То це ж гірше вже не може бути, я не кажу, що гроші потрібно тринькати, чи від чоловіка ховати, але ж не до такої степені все контролювати.
Сподіваюсь, що в майбутньому зять не виставить донці перерахунок, хто більше заробив і витратив. Я тепер вже жалкую, що ті гроші їм двом дала, мабуть, потрібно тепер для доньки окремо гроші складати. Бо життя непередбачуване. Я теж колись чоловікові сліпо довіряла, а він мене через п’ятнадцять років шлюбу покинув.

Після такого відкриття я дуже хвилююсь за доньку. Дай, Боже, щоб я помилялася, що до зятя. Та душа не на місці.